Odlarbesök Van der Linde en zonen!

Odlarbesök Van der Linde en zonen!

 Så odlas Dahliaknölarna fram!

2022-10-19

Jag träffade Jelle van der Linde, hans familj har varit Dahliaodlare i generationer. Hans pappa, bröder samt kusiner jobbar tillsammans i företaget som består av ett team på 35 personer. 

De odlar Dahlior.. några stycken.. Ja ca 6 miljoner knölar odlar de varje år! De har ca 300 sorters som de odlar på ca 40 hektar stor yta. 10 av hektaren är deras egna men i Holland så byter de mark med varandra ständigt! 

För ingen odlare vill att samma kultur står på samma åker två år i rad det bör gå helst 4 år emellan Dahliakulturerna. Det är superviktigt att man växlar grödor varje år för att förhindra att man får smittor och ohyra på sina grödor. Detta är det viktigaste förebyggande arbetet som kan göras i smittskyddet. (Så även i våra privata trädgårdar!) I Holland har de även möjligheten att "dränka" fält, då de låter fältet stå under vatten en period för att ha ihjäl eventuellt ohyra.

Han berättar att mycket av ohyran, virus, svampar och bakterier som angriper Dahliorna finns i naturen runt om och har dahliorna inte rätt förutsättningar i form av vatten, ljus, näring mm så angrips de mycket lättare av besvär. Han säger också att åldern på knölen har en stor inverkan på hur mottaglig den är för sjukdomar. Ju äldre ju känsligare. De odlar inga knölar som är äldre än 1år i dahliaknöls produktion.

Jag frågar om de har mycket problem med Knippebakterios (Rhodococcus fascians). Han säger att de förekommer ibland men i väldigt liten utsträckning. Det är inget som de har bekymmer med eller ser särskilt ofta i odlingen. Han förklarar att det är en bakterie som angriper knölar som på något vis blivit skadad, nedsatt eller på äldre knölar. Han säger att det förekommer mer om odlingen har stått i blöta eller varit en riktigt blöt höst, det gillar inte knölen men älskar bakterien. Knölar med synliga knippe kasseras. I holland kallas det för Woekerziekt.

Van der Linde förökar upp sitt växtmaterial själva genom att ta sticklingar, detta görs tidigt på året. De väcker upp särskilt utvalda "mamma" knölar. På varje knöl kan de få ut 8-15 sticklingar som sedan sticks i sand tills de roterar sig och som planteras ut på fälten när risken för frost är över. Regelbundet så låter de modersmatrealet tas fram via laboratorium, på så vis håller de sig friare från virussjukdomar. Det är sen dessa knölarna vi köper till hösten och som ni konsumenter köper inför odlingssäsongen nästkommande år.

När plantorna blivit så stora på fältet att de börjar blomma klipps de av. Alla plantorna klipps sedan av varannan vecka hela sommaren. Detta görs för att det inte ska gå energi åt till blomningen men istället låta energin gå till att sätta fina knölar. De får heller inte särskilt mycket näring. Även detta är för att plantorna inte ska sätta massa grön tillväxt och blommor utan fokusera på att göra fina knölar.

Så kommer hösten! Jelle berättar att de vill att knölarna ska stå kvar på fälten så länge det bara går. Detta för att plantorna själva ska gå i vintervila. De sista knölarna kan komma upp långt in i december. Då blir skalet på knölarna starkare och de övervintrar samt står emot mekanisk hantering bättre.

Innan de tas upp ur marken så "scoutas" fälten. Fälten gås över och avvikelser dras upp och slängs. Efter detta så klipps dahliorna kort. ca 10 cm ovan mark.

 

 

Van der Linde har själva utvecklat en särskild upptagnings maskin. Fram på traktorn hänger en slåtter. Den klipper bort de 10 centimetrarna som fanns kvar av plantan. Sen kommer det en såg som sågar av stammarna under jorden. Denna sågen styr personalen som står uppe på maskinen, så det inte sågas för lågt eller för högt. 

När sågen sågat färdigt åker knölarna upp på ett band och sanden skakas av. Knölarna kontrolleras och sen åker de ner i en stor 1 kubiks låda som ställs av i farten! Allt går i ett rasande tempo! (japp! i filmsnutten ovan har chauffören av traktorn smitit! men det va bara kortvarigt han va ur hytten :D)

Knölarna körs hem till firman där de sorteras och kontrolleras noga. De klipps inte i knölarna, detta för att inte skapa sårytorna som lättare kan bli smittade. De sorteras efter vikt, alla avvikelser tas bort. Klass 1, Det vi allra helst säljer här i shoppen, de ska väga 90gram eller mer!

När de sorteras läggs de 70st i en låda och körs så snart de fått en full lastbil till exportören. De säljer väldigt lite själva utan nästan alla odlingar säljer sina knölar genom exportörer.

Van der Linde odlar även Dahlior till snitt! Dessa säljer de på de 3 stora blomster auktionerna i Nederländerna.

Roligt att veta är att många av "spottarna" på Cafe au lait har van de linde tagit fram och registrerat. tex cafe au lait suprime, royal, twist, rose mf. Jelles egna favorit sort är Wizard of oz =) , enligt han en av de bästa sorterna till snittblomsproduktionen.

 

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar