Plantera Dahliaknölar, När? Hur? Förodla? eller direkt på Friland?

Plantera Dahliaknölar, När? Hur? Förodla? eller direkt på Friland?

Plantera Dahliaknölar

När vintern sjunger på sista versen och våren äntligen ligger framför oss är det dags! Nu rusar vi till våra knölar med en skräckblandad förtjusning. Har de klarat vintervilan!? Eller så står vi och stutsar i hallen med ett gäng nyinköpta knölar.

Ibland är det svårt att förstå att de skrumpna och ibland taniga och tillsynes trasiga knölarna ska bli praktfulla donnor till sommaren. 

Men bli nu inte rädd om de inte är så fasta o fina som när ni la undan dem eller trodde de skulle vara när ni får dem. Knölarna har de ju som en närings och vattenreserv, så under vintern kan de använda dem för att skydda sig emot uttorkning, då är det ju inte så konstigt om den skrumpnat en smula. Knölarna sväller upp igen när det kommer i kontakt med fukt. (om de inte legat för varmt och tort och totalt torkat ut förstås)

Knölar som hänger o dinglar i en lite tråd är heller inte något att oroa sig för, de kommer trots sina "brutna nackar" att bidra till fina plantor. Det här med brutna nackar är väldigt olika beroende på sort. En del sorter kan man böja hur som helst, andra räcker det med att man tittar på så knäpper de av...

Storleken på knölen då?  Ja även den beror på sortens egenskaper och odlingsförhållandena den hade säsongen innan. En del knölar är så små, så små, andra är stora som hus.. Några har små runda tuber andra långa och smala, en del har jätte tjocka knölar och andra har inga alls.. nästan bara en truls med rötter. Som tur är så spelar inte storlek och form någon större roll för om du får en fin planta eller inte. Det beror mer på förutsättningarna du ger det lilla livet. Tänk på sättpotatisen... där vill man ju inte ha för stora potatisar utan små fina för att få en god skörd. Även ett liiitet frö blir en stor planta på en säsong! Har man för stora knölar bör man dela dem för annars får man en sämre blomning.

Ibland har det bildats mögel på knölarna också, är det bara ytligt så borsta bort det. Har det angripit själva knölen så ta bort skadat/ruttet material. Man kan skära av en knöl på mitten och låta sårytan torka till lite innan man planterar.

Det är även nu man kan dela sina knölar. Kommer info om det i ett senare blogginlägg.

Så den stora frågan!

Fördriva Dahliaknölarna eller plantera direkt på friland!???

Det finns för och nackdelar med båda! Och det beror helt o hållet på dina förutsättningar.

 

Förodla dem inne.

Att plantera knölarna i jord i kruka/påse/låda 4 veckor innan frostrisken är över är bra att göra om man vill ha

  • en tidigare blomning (gör nån vecka) 
  • man skall odla dem i krukan hela säsongen
  • man har problem med sniglarna. Då får plantan ett försprång.

Nackdelarna är

  • plantorna blir lättare gängligare, då behöver de toppas och blommar senare än om man planterat direkt ute.
  • de angrips lättare (om de fördrivs för varmt och tidigt) av ohyra
  • de stannar av när de kommer ut och behöver en tid för att acklimatisera sig igen.
  • Har man många knölar är det mycket jobb, tar stor plats och ganska kostsamt.

Knölarna läggs fram varmt gärna ett par veckor innan man tänkt plantera. Detta för att knölarna ska vakna till och börja bilda sina ögon. har de redan börjat bilda sina ögon så behåll dem svalt till si ska plantera. "ögon" är de små gröna anlagen till stjälkar som bildas på knölens krona.

Plantorna drivs med fördel svalt 10-12 grader och ljust när de tittat upp. Man kan ge dem en extra boost genom att ha dem varmare precis i starten. Varmt hela tiden går så klart också men plantan får då lite chocken när den väl kommer ut. Du får heller inte en så fin och stabil planta. Det får man även inte om man börjar förodla för tidig, plantorna drar då iväg och blir gängliga inomhus. det är mycket viktigt men MYCKET ljus när de kommit upp ur jorden!

Man planterar dem i jord/torv och vattnar. MEN EJ SÅ DE BLIR GENOMBLÖTA! sen håller ni de LÄTT fuktiga. Blir jorden blöt kan knölarna lätt ruttna. Det är värre det än om de får det lite för tort. Vilken sorts jord det är för att ”väcka” knölarna i är inte så noga. Men ju sämre jord ju fortare efter de vaknat måste de komma i bra jord eller få näring. Knölen planterar ni med knölarna nedåt och kronan och en fjolårsstjälken uppåt. De vill gärna ha ett lagen med ca 5 cm jord över sig.

När risken för frost är helt över kan dahliorna planteras/ställas ut. Tänk på att välja en period av mulet väder eller alternativt vänja dem innan de kommer ut permanent. Det innebär att det i några dagar/en vecka åker ut i skuggan på dagen och in på natten. Detta för att de ska vänja sig vid solens starka ljus och temperaturen ute. Den late/smarte lägger över en fiberduk!

Tänk på att dahliorna inte tål den minsta frosten. Om de skulle frysa kan knölen ändå producera nytt, bara att det dröjer några veckor extra.

 

Att plantera direkt på växtplatsen. Direkt på friland.

Nackdelarna är att

  • Sniglarna (om man har problem med) har försprång och äter upp alla smaskiga små skott.
  • Att blomningen kan bli lite senare. Dock inte nödvändigtvis.
  • Svårare att föröka dem med sticklingar, om man vill det.

 

Fördelarna.

  • Stabilare plantor
  • De får ett jämnare klimat och behöver inte stanna upp och acklimatisera sig för att vi har varit i och rivit i rötterna och ändrat på temperaturen.
  • De behöver bara planteras en gång
  • Inte så kostsamt som att förodla dem. 

 

Har man som jag mååååååånga knölar så finns inte ens platsen till att fördriva dem. Då skulle jag behöva ett regält stort växthus och det har jag tyvärr inte...än... Så jag planterar direkt på friland. Det gör jag 2-3 veckor innan jag räknar med att de sista frostnätterna har varit. Så hos mig i Västra Götaland så första/andra helgen i maj. Det är viktigt att jorden har "rett" sig och är "varm", är den inte det så är det ingen vinning med att plantera tidigt. Då riskerar man istället att knölen ruttnar, är jorden varm växter knölen snabbt. Sätt dina dahlior när du sätter potatisen. de vill ha samma förutsättningar.

Jorden förbereder jag med mycket komposterad stallgödsel som jag gräver runt i jorden så den är luftig o fin. Jag lägger en fiberbuk över odlingen för att få ett jämnare och bättre klimat som gör att de växer fortare och det skyddar även mot eventuell frost och delvis sniglarna och andra ligister.

Sätt fast etiketterna i knölen vid plantering. Fåglarna älskar att plocka bort dem o vips har ni inte en aning vilken som är vilken längre. Plantera dem med ca 5 cm jord ovanför knölens krona.

När skotten äntligen tittar upp är det viktigt att hålla en god vattentillgång. Så blir det tort. Vattna! Vattna då ordentligt. Vattnar man lite och ofta så bara topp lagret blir fuktigt kommer rötterna att hålla sig i jordytan och då bli känsligare för torka. Så när man vattnar ge den en "rotblöta" ca 25-40 mm så går rötterna ner på djupet och ni behöver inte vattna så ofta. det innebär att en vattenspridare står på i 2-4 timmar beroende på vattentryck och själva spridaren. Tänk också på att bara för att översta centimetrarna är torra så behöver inte plantan vara torr. Sätt ner spaden o kolla om du blir osäker.

När ni väljer växtplatsen till era Dahlior så välj en med mycket sol! det älskar de! Ställ/plantera dem gärna inte på den blåsigaste platsen och tänk på att redan från början ge dem stöd i livet.

Att "växelodla" är viktigt för alla grödor och så även för Dahliorna. Att odla dem på samma plats år ut och år in innebär att man löper större risk att drabbas av sjukdomar på sina Dahlior. De stora odlarna i Europa odlar aldrig sina knölar på samma plätt två år i rad. De ska gå minst 3 år emellan. 

Men sen finns det inte alltid utrymme att växelodla om man har en visningsträdgård eller en liten trädgård. Då får man acceptera att man kan få lite mer bekymmer än om man växelodlat.

Det finns visningsträdgårdar som legat på samma plätt i över 70år där det fortfarande funkar alldeles utmärkt. Då får man jobba mycket med jordförbättring.

Lycka till och njut av era odlingar! Dahlior är en av de allra tacksammaste och lättaste växterna man kan ägna sig åt!

 

Tillbaka till blogg

10 kommentarer

Hej, jag har drivit upp dahlior i stora 30l krukor och undrar när man kan börja vänja dom vid utelivet i krukan? Vet att dom inte tål frost men klarar dom 5-10 +grader några timmar om dagen?

Helena Söderberg

Hej,
Jag är ny på det här med att odla blommor själv. När det kommer till Dahlior, hur mycket blomma ger en knöl?

Ida

Tack för knölarna men jag undrar när är det lagom att sätta ner dem och hur djupt ska dom ner

Erkki Korpi

Tack för knölarna men jag undrar när är det lagom att sätta ner dem och hur djupt ska dom ner

Erkki Korpi

Hej, i en påse knölar var det fuktigt, är det nån fara att ställa undan ett par veckor, eller ska jag plantera. Brukar lägga i jord i plastpåse(öppen)sedan när jag ser rötter börjar jag vattna sparsamt.
Tack för leveransen Marina

Marina Karell

Lämna en kommentar